Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην Λευκάδα, οι εκκλησίες που βρίσκονται στη πόλη αλλά και στην ενδοχώρα του νησιού μας τραβούν την προσοχή και όχι άδικα! Τα ιδιαίτερα αετώματα, τα περίτεχνα καμπαναριά, τα ενετικά σύμβολα, τα γοτθικά και τα μπαρόκ στοιχεία τους κάνουν τις εκκλησίες ξεχωριστές! Σήμερα όμως σας γράφουμε για μια από τις αγαπημένες μας στο νησί της Αγίας Μαύρας, αυτή του Παντοκράτορα.
O Παντοκράτορας βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και είναι ένας από τους πιο ιστορικούς και όμορφους ναούς του νησιού . Περπατώντας στην Ι.Μελά θα σου τραβήξει σίγουρα την προσοχή η μπαρόκ προσοψή του με τα γοτθικά στοιχεία αλλά και το παραδοσιακό λιθόστρωτο μπροστά από τον ναό. Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1699/1700, και χτίστηκε μετά από αίτημα των πολιτών του νησιού σε ανάμνηση της 6 Αυγούστου 1684, ημερομηνία απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Κατά το παρελθόν είχε καταρρεύσει από τους σεισμούς που έπλητταν το νησί, παίρνοντας τις σημερινές του διαστάσεις το 1830.
Εμείς όσες φορές κι αν περάσουμε, κάθε φορά θα σταθούμε να τον παρατηρήσουμε ξανά και ξανά, να τον θαυμάσουμε, να τον φωτογραφήσουμε, να πούμε «Δες και εκεί!»
Στο εσωτερικό αλλά και στον κήπο του ναού είναι θαμμένοι πολλοί επιφανείς Λευκαδίτες, με προεξέχοντα τον τάφο του μεγάλου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ο οποίος βρίσκεται πίσω από το άγιο βήμα. Το τέμπλο του ναού κατασκευή άγνωστου τεχνίτη, χρονολογείται στα 1850 και είναι το πρώτο τέμπλο νεοκλασικού τύπου.
Ο ναός είναι ιδιωτικός και άνοιγε για το κοινό μόνο 5/8 παραμονή της γιορτής του, 6/8 ανήμερα και 21/5 στην επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.
Αυτό μέχρι πρόσφατα! Οι κτήτορες Οικογένειες Βαλαωρίτη και Σταύρου αποφάσισαν να ανοίξουν το ιστορικό αυτό μνημείο στο κοινό που κοντοστεκόταν απ’εξω αλλά δεν μπορούσε να θαυμάσει το ναό και μέσα! Στο εξής λοιπόν θα ανοίγει για το κοινό Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18:30-20:30 με δωρεάν είσοδο.