Ολονύχτια παράσταση στον …Παρθενώνα της Πελοποννήσου!

στις

O Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στα σύνορα Ηλέιας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας μοιάζει σαν να βρίσκεται στην μέση του πουθενά. Χτίστηκε όμως το 430 περίπου π.Χ όταν εκεί κοντά υπήρχε η γνωστή πόλη του αρχαίου κόσμου, Φιγαλεία. Ο ναός στις Βάσσες της Φιγάλειας κτίστηκε μεταξύ των ετών 430-410 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο και είναι ένας από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας, γνωστός και σαν «Παρθενώνας της Πελοποννήσου». Συγκεκριμένα άρχισε να χτίζεται πριν τον Παρθενώνα αλλά ολοκληρώθηκε έπειτα. Είναι αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα επειδή βοήθησε τους Φιγαλέις να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Στα 1130μέτρα σε μια πλαγιά του βουνού, 14χλμ από την αρχοντική Ανδρίτσαινα στέκει ακόμη επιβλητικός (τα τελευταία χρόνια κάτω από προστατευτικά πανιά) προκαλώντας τον θαυμασμό για την τελειότητα του. Ο ναός έχει διαστάσεις 38,24μέτρα επί 14,48μέτρα, είναι δωρικού ρυθμού κυρίως αλλά και με στοιχεία ιονικού ρυθμού και εξωτερικά έχει περιστύλιο. Ο προσανατολισμός του Β-Ν, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ναούς που είναι χτισμένοι Α-Δ, έχει γίνει αφορμή για πλήθος υποθέσεων και μύθων. Αν και τμήμα της ζωφόρου του ναού, συμπεριλαμβανομένης και της Αμαζονομαχίας, αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, παραμένει ένα από καλύτερα σωζόμενα κτήρια της κλασικής αρχαιότητας και το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986 (Διάβασε για τα 20+1 Μνημεία της Unesco στην Ελλάδα στο άρθρο μας εδώ).

ναοσ

Το επόμενο Σάββατο λοιπόν 28 Ιουλίου θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του μία ολονύκτια παράσταση, την βιωματική performance «From Darkness to Light» της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Η συναρπαστική εμπειρία του κύκλου παραστάσεων με τίτλο «The Sleep and Dream Performance series» που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο μουσείο Βορρέ (2014), στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων.

from_darkness_to_light_epikourios
Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνέεται αυτή τη φορά από την χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της Πανσελήνου και να ζήσουν μία συναρπαστική διαδραστική και περιπατητική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

The-Dream-and-Sleep-Performance-series-From-Darkness-to-Light-2

 

Η ολονύκτια παράσταση επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και την μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευσή της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.
Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών ένα site-specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης.

Η είσοδος για την παρακολούθηση της παράστασης είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για τους θεατές εδώ.

From-Darkness-to-Light-Apostolia-Papadamaki-1

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s