Κρυφό σχολειό & Άγιος Δημήτριος Μπάδα!

στις

Στα δυτικά του νομού Αχαΐας, 34χλμ. από την Πάτρα και 12χλμ. από την Κάτω Αχαΐα, σε ύψωμα του όρους Μόβρης μετά το χωριό Πετροχώρι βρίσκονται 2 σημαντικά αξιοθέατα του νομού. Ένας πανέμορφος βυζαντινός ναός και ένα κρυφό σχολειό! Ο Άγιος Δημήτριος Μπάδα, άλλοτε καθολικό μονής του 12ου αιώνα και σήμερα μετόχι της Μονής Μαρίτσας στην οποία ανήκει και η έκταση των 3.000 τ.μ. που περιβάλλει το μνημείο.

Που στον χάρτη; Βρες τα εδώ! Άγιος Δημητριος Μπάδα 2

Άγιος Δημήτριος Μπάδα:

Πρόκειται για μονόχωρο ναό στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και μεταγενέστερο νάρθηκα προσκολλημένο στην δυτική κεραία. Χαρακτηριστικό της τοιχοποιίας της αρχικής οικοδομικής φάσης, που μπορεί να αναχθεί στο τέλος του 12ου/ αρχές του 13ου αιώνα και εντοπίζεται στην ανατολική και νότια πλευρά, είναι ο άφθονος κεραμοπλαστικός διάκοσμος. Η βόρεια κεραία κατέρρευσε, πιθανόν μετά από σεισμό, μαζί με τον τρούλο τον 18ο αιώνα και τα τμήματα αυτά του ναού ανακατασκευάστηκαν το 1750 σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή. Τότε προστέθηκε ο νάρθηκας και διακοσμήθηκε το μνημείο με λαϊκότροπες τοιχογραφίες, έργο του Νεζερίτη ζωγράφου Ανδρέα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα είναι το καθιερωμένο. Τεχνοτροπικά οι τοιχογραφίες ανήκουν στο αντικλασικό ρεύμα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής που απαντάται στα πελοποννησιακά μνημεία  τον 18ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από σχηματοποίηση, στείρα μίμηση παλαιών προτύπων, επίπεδες μορφές με έντονα περιγράμματα και φωτεινά χρώματα.

Άγιος Δημητριος Μπάδα 4

Το μνημείο επλήγη σοβαρά (κατάρρευση του θόλου του νάρθηκα, ρωγμές στις τοιχοποιίες) από τον σεισμό του 2008 και έκτοτε δεν λειτουργούσε λόγω των σοβαρών δομικών προβλημάτων που παρουσίαζε. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προχώρησε τότε στην λήψη άμεσων μέτρων προστασίας.

Άγιος Δημητριος Μπάδα 5

Στο πλαίσιο του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μπάδα Αχαΐας και συντήρηση των τοιχογραφιών αυτού» που υλοποιήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Χ. Κ. Λεβέντη, έγιναν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις σοβαρές αυτές φθορές του μνημείου, οι οποίες προκλήθηκαν από τον σεισμό του 2008, συντηρήθηκε ο τοιχογραφικός του διάκοσμος, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος του με ήπιες επεμβάσεις.

Τα θυρανοίξια του ναού έπειτα από τις επισκευές, έγιναν 2 χρόνια πριν, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στα οποία συμμετείχαμε με χαρά ύστερα από πρόσκληση της εφορείας αρχαιοτήτων. Μάλιστα διοργανώσαμε και μια από τις οργανωμένες μας επισκέψεις εκεί, και έπειτα επισκεφτήκαμε το κρυφό σχολειό που βρίσκεται λίγο πιο πάνω!

Άγιος Δημητριος Μπάδα 3

Το κρυφό σχολειό:

Όταν ακούς τις λέξεις «κρυφό σχολειό», το μυαλό σου πάει αυτόματα σε έναν χώρο ο οποίος βρίσκεται σε κάποια σπηλιά, στην σοφίτα μιας εκκλησίας (διάβασε και εδώ) ή, τέλος πάντων σε ένα μέρος με πολύ χαμηλό φωτισμό, μυστηριακή ατμόσφαιρα και, ένα τσούρμο παιδιά να μαθαίνουν γράμματα από έναν –συνήθως- παπά. Και δεν θα έχεις άδικο γιατί αυτό ακριβώς αυτό ήταν το κρυφό σχολειό. Σύμφωνα με τους θρύλος και τις ιστορίες, οι Οθωμανοί απαγόρευσαν την εκμάθηση των Ελλήνων διότι γνώριζαν ότι αν ένας λαός είναι αγράμματος, υποδουλώνεται ευκολότερα.

Κρυφό Σχολειό Μπάδα

Στο τέλος του ασφάλτινου δρόμου λοιπόν, -μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο ή περπατώντας 10 λεπτά από την εκκλησία- αφού ανοίξεις μια συρμάτινη πόρτα, θα βρεις κάτι σκαλιά που σε οδηγούν κάτω από μια σπηλιά στο βουνό. Εκεί κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων, είναι άλλη μια πέτρινη σκάλα που οδηγεί σε μια ξύλινη πόρτα. Αν το κλειδί είναι εκεί, άνοιξε την πόρτα.

Κρυφό Σχολειό Μπάδα(3)

Εκεί οι παπάδες της εποχής μετέδιδαν την γνώση τους στους μικρούς μαθητές. Αυτό που σε συγκλονίζει είναι όταν σκέφτεσαι, ότι αυτά τα παιδιά έκαναν μάθημα, υπό τον φόβο να τους ανακαλύψουν οποιαδήποτε στιγμή οι Οθωμανοί. Εκτός όλων των άλλων θα δεις τις πολεμίστρες που υπάρχουν εκεί, ενώ οι τοιχογραφίες είναι του 18ου αιώνα.

Τελικά, αυτό που σε συνεπαίρνει, είναι η απόκοσμη ησυχία, λες και οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν προστατεύουν αυτό το μέρος από κάθε ηχορύπανση και κάθε ενόχληση, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γνώση που απέκτησαν σε δύσκολα χρόνια μέσα στους τοίχους του.

κρυφό σχολειό(1).jpg

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s