Τ΄Αη Γιωργιού στη Βόνιτσα!

στις

Μεγάλη η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα, με πάνω από 171.000 Γιώργηδες να γιορτάζουν, και το πιο δημοφιλές ανδρικό ελληνικό όνομα, να υπάρχει σε πάνω από 20 ακόμα γλώσσες και χώρες. 23 Απριλίου γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο (εκτός και αν η γιορτή πέφτει μέσα στην Σαρακοστή, οπότε και τον γιορτάζουμε την Δευτέρα του Πάσχα). Πολλά τα έθιμα ανά την Ελλάδα αναβιώνουν κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, για να τιμήσουν  τον «καβαλάρη».

Vonitsa(4)

Πού; Ένα από τα έθιμα για την Άη Γιώργη λαμβάνει χώρα στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, την γραφική κωμόπολη στα δυτικά του Αμβρακικού κόλπου, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις πόλεις της Λευκάδας και της Πρέβεζας. Εμείς βρεθήκαμε εκεί πέρσι την Δευτέρα του Πάσχα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Vonitsa

Το έθιμο: Οι καβαλάρηδες της ευρύτερης περιοχής της Βόνιτσας, φτάνουν από νωρίς το πρωί στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (διασχίζοντας ακόμα και αρκετά χιλιόμετρα με αυτά) και καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας φέρνουν κύκλους γύρω από την εκκλησία όπως το επιβάλει η παράδοση.

Vonitsa(2)Vonitsa(1)

Η γιορτή των καβαλάρηδων του Αη Γιώργη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αλήθεια ότι πολλοί καβαλάρηδες νέοι και μεγαλύτεροι, προετοιμάζονται όλο τον χρόνο για τη μεγάλη αυτή μέρα.

Vonitsa(5)

Vonitsa(3)

Μετά το πέρας της λειτουργίας, κατευθύνονται με τα άλογά τους μέσα στην πόλη για να επισκεφτούν τις γειτονιές όπου οι κάτοικοι τους προσφέρουν κεράσματα μιας και τα άλογα «φέρουν» στα σπιτικά την ευλογία του Αγίου Γεωργίου. Σε πολλές περιπτώσεις τα άλογα μπαίνουν και μέσα στα σπίτια!

Φέτος στις διακοπές του Πάσχα μείναμε σπίτι, ελπίζουμε να το ξαναζήσουμε του χρόνου!

Για την ώρα λόγω της ημέρας απολαύστε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου αφιερωμένο στον Άγιο και δικό μας αγαπημένο, από τον υπέροχο Αλκίνοο Ιωαννίδη, που διηγείται την ιστορία του Αη Γιώργη με τον δράκο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s