Ο οδοντωτός και το Φαράγγι του Βουραϊκού

στις

Το Φαράγγι του Βουραϊκού βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Αχαΐας. Έχει συνολικό μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την πόλη των Καλαβρύτων έως και το παραλιακό Διακοφτό. Στο φαράγγι περνά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού – Καλαβρύτων ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1896. Οδοντωτός δεν είναι απλώς το «τραινάκι». Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού-Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος που εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης.

Vouraikos My map and his backpack(7)

Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της «αναζήτησαν» διέξοδο προς τη θάλασσα και «έπλασαν» έτσι το φαράγγι. Οι πηγές του ποταμού, βρίσκονται ανάμεσα από τα δυτικά του όρους Χελμού και του όρους Ερύμανθου, κοντά στο χωριό Πριόλιθος, και εκβάλει κοντά στο Διακοφτό σε ένα μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Vouraikos My map and his backpack

Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο φαράγγι με τα κελαρυστά νερά του ποταμού να αντηχούν, την πλούσια βλάστηση, τις σπηλιές και τους απόκρημνους βράχους και εκεί ανάμεσα, το εναρμονισμένο με το τοπίο γραφικό τρενάκι του οδοντωτού που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα.

Vouraikos My map and his backpack(1)

Την ονομασία του το φαράγγι την οφείλει στην Βούρα, την κόρη της Ελίκης και του Ίωνα την οποία αγάπησε ο Ηρακλής, και για την οποία κατά τον μύθο άνοιξε το φαράγγι για να φτάσει στη θάλασσα και να την συναντήσει.

Vouraikos My map and his backpack(2)

Κάθε χρόνο τον Μάιο, την δεύτερη Κυριακή του μήνα ο Σύλλογος Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων διοργανώνει το Πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού φαραγγιού, σε συνεργασία με την Ελληνική ομάδα διάσωσης.

Vouraikos My map and his backpack(3)

Η πεζοπορία από τη Ζαχλωρού είναι περίπου 13 χιλιόμετρα ως το Διακοφτό και χρονικά παίρνει γύρω στις 4,5 ώρες (αναλόγως βέβαια και τους ρυθμούς του καθενός).

Vouraikos My map and his backpack(2)
Στα 10,2 χιλιόμετρα από το Διακοπτό

Κατηφορική και ευχάριστη με πολλές εναλλαγές όπως γεφύρια, σήραγγες, καταρράκτες και τον οδοντωτό που περνά!

Vouraikos My map and his backpack(5)
Την άνοιξη το φαράγγι γεμίζει με χρώματα
Vouraikos My map and his backpack(15)
Μια από τις πιο γραφικές γέφυρες της διαδρομής
Vouraikos My map and his backpack(10)
Το «δικαστήριο» όπως το έχουν ονομάσει

Vouraikos My map and his backpack(13)

Εμείς έχουμε κάνει την διαδρομή με τον οδοντωτό αρκετές φορές και την κατάβαση του φαραγγιού 3. Το 2019 την κάναμε αρχικά τον Απρίλιο με βροχή και ήλιο και….

Vouraikos My map and his backpack(12)

έπειτα -σαν σήμερα- στις 12 Μάη, μια ηλιόλουστη Κυριακή, συμμετέχοντας στην πανελλήνια κατάβαση μαζί με πολλούς από εσάς, αφού το My map and his backpack σε συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο έφτασε στο φαράγγι από την Πάτρα με 4 λεωφορεία!

Vouraikos My map and his backpack(4)

Η κατάβαση όλες τις φορές ξεκίνησε από το χωριό Ζαχλωρού ή στάση Μέγα Σπήλαιο αφού ακριβώς από πάνω βρίσκεται το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο.

Vouraikos My map and his backpack(11)

Στην πρώτη περίπτωση αφού συναντηθήκαμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες -που είχαν έρθει από Αθήνα- στο Διακοφτό, ανεβήκαμε με τον οδοντωτό έως τη Ζαχλωρού – στάση Μέγα Σπήλαιο παίρνοντας το πρώτο δρομολόγιο. Έτσι απολαύσαμε πρώτα από το τραίνο, την διαδρομή που θα περπατούσαμε στην συνέχεια.

Vouraikos My map and his backpack

Στην πανελλήνια κατάβαση έχει κανείς την επιλογή να ανέβει στη Ζαχλωρού ή και στα Καλάβρυτα (ανάλογα από που θέλει να ξεκινήσει) είτε οδικώς, είτε με το τραινάκι, έχοντας κλείσει εισιτήριο βέβαια πολύ καιρό πριν. Το 2019 όμως στο διάστημα μεταξύ Απρίλη και Μάη -που θα ξανακάναμε την κατάβαση- έγινε μια κατολίσθηση κοντά στην Ζαχλωρού με αποτέλεσμα ο οδοντωτός να σταματήσει τα δρομολόγια. Η κατάβαση έγινε κανονικά αλλά χωρίς το τραινάκι να περνά κάθε τόσο και να ομορφαίνει περισσότερο τη διαδρομή.

Vouraikos My map and his backpack(14)

Επίσης αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο περισσότερος όγκος των πεζοπόρων να πρέπει να κατέβει από το οδικό δίκτυο που έφταναν τα λεωφορεία -κοντά στο μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου- έως την Ζαχλωρού από ένα μονοπάτι, το οποίο είχε γεμίσει κυριολεκτικά από κόσμο, «γεμίζοντας» το μονοπάτι χρώματα!

Vouraikos My map and his backpack(3)

Παρόλα αυτά, το πέρασμα κύλησε ομαλά για όλους, έχοντας μαζί μας ανθρώπους κάθε ηλικίας από 75 ετών (!!) έως και 13 ετών και εθελοντές της ελληνικής ομάδας διάσωσης σε όλη τη διαδρομή για ότι τυχόν χρειαζόταν. Την Άνοιξη ομολογουμένως το φαράγγι είναι μεθυστικά όμορφο, γεμάτο χρώματα και αρώματα!

Vouraikos My map and his backpack(6)Στη στάση Νιάματα, βγαίνοντας ουσιαστικά από το φαράγγι, υπήρχαν κεράσματα, τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά διπλώματα για όλους τους συμμετέχοντες. Εκεί γίνονταν και εγγραφές για βραβεία όπως μικρότερος περιπατητής, μεγαλύτερος περιπατητής, πολυπληθέστερη ομάδα κτλ. Λογικά ήμασταν η πολυπληθέστερη ομάδα! Εκεί μπορούσες να σταματήσεις την πεζοπορία σου (5 χιλιόμετρα πριν το Διακοφτό) και να μεταβείς στο τέρμα με λεωφορεία που είχαν ναυλωθεί για τους κουρασμένους. Εμείς συνεχίσαμε εννοείται, είχε πολύ ομορφιά ακόμα και παρακάτω στο «ξέφωτο», ε και είναι αλλιώς να τερματίζεις περπατώντας.

Vouraikos My map and his backpack(9)

Vouraikos My map and his backpack(8)

Το 2020 η πανελλήνια κατάβαση αναβλήθηκε και τελικά ακυρώθηκε. Το 2021 έγινε τελικά 5 Ιουνίου ύστερα από μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής και φέτος ο Σύλλογος Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων ανακοίνωσε  πως θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη και όχι τη 2η Κυριακή του Μάη, ημέρα που θα λείπουμε, όμως εσύ μην χάνεις την ευκαιρία και φέτος είναι μια εμπειρία που σίγουρα αξίζει! Βρε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Ε.Ο.Σ. Καλαβρύτων!

Δες περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω αλλά και στο προφίλ μας στο Instagram ακολουθώντας μας εδώ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s