Επίδαυρος 2020: Θα πάμε φέτος ή όχι;

στις

Περιμέναμε πως και πως να ανακοινωθούν για φέτος οι παραστάσεις για την Επίδαυρο αλλά και οι συνθήκες κατά τις οποίες θα διανέμονταν οι θέσεις λόγω covid-19. Στο πρόγραμμα είχαμε και φέτος την Επίδαυρο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι παραστάσεις ανακοινώθηκαν και είναι μόνο 3 για φέτος, μια τραγωδία και δύο κωμωδίες. Η πρώτη διαφορά φέτος είναι οι μέρες. Συνήθως είχαμε Παρασκευή και Σάββατο μόνο παραστάσεις. Φέτος προστίθεται και η Κυριακή! Αρχικά όμως πάμε να δούμε το πρόγραμμα:

  • 24, 25 & 26 Ιουλίου Πέρσες του Αισχύλου στις 21:00 από το Εθνικό Θέατρο – Δημήτρης Λιγνάδης

Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.

Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • 31 Ιουλίου, 1 & 2 Αυγούστου Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στις 21:00 από το Εθνικό Θέατρο – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια, μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα». Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • 7, 8, 9 Αυγούστου Όρνιθες του Αριστοφάνη στις 21:00 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Γιάννης Ρήγας

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης, που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, με εξαιρετικούς συντελεστές. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Τα 2 προηγούμενα χρόνια λοιπόν, είχαμε διοργανώσει εκδρομή στην Επίδαυρο για να δούμε το 2018 τον Ορέστη από το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος (δες εδώ) και το 2019 στις Ικέτιδες του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Φέτος δυστυχώς δεν γίνονται ομαδικές κρατήσεις (έως 4 ονομαστικά εισιτήρια τη φορά μπορεί να αγοράσει κανείς), οι θέσεις θα είναι άνω και κάτω διάζωμα αριθμημένες και δεν μεταβιβάζονται σε άλλο άτομο.

Η μόνη περίπτωση να πάμε δηλαδή ομαδικά σε μια από τις 3 παραστάσεις θα ήταν να συμπληρωθούμε 20 άτομα (για την ίδια παράσταση-οι περισσότεροι θέλουν Λυσιστράτη) και να αγοράσουμε ονομαστικά ανά 4 τα εισιτήρια μας ονομαστικά. Και αυτό αφού επιτραπεί να ταξιδέψει το λεωφορείο (mini bus) πλήρες (λέγεται πως θα επιτρέπεται από την επόμενη εβδομάδα).

Αν ενδιαφέρεσαι λοιπόν στείλε μας μνμ εδώ.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s