Όχι μόνο Πόρτο Κατσίκι!

στις

Την Λευκάδα το ξέρεις την επισκεπτόμαστε συνέχεια, χειμώνα-καλοκαίρι, κι όμως πάντα έχουμε κάτι καινούργιο να ανακαλύψουμε! Το Πόρτο Κατσίκι είναι η παραλία που επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε μια φορά το καλοκαίρι, όμως το νησί έχει κι άλλες παραλίες όχι και τόσο γνωστές μα εξίσου όμορφες. Πάμε να σου πούμε μερικές αγαπημένες;

  • Δεσίμι

Στα ανατολικά, πηγαίνοντας από Νυδρί προς Βασιλική, μετά τον Βλυχό κάνεις αριστερά αλλά δεν προχωράς για Γένι, πας προς τον όρμο του Δεσιμιού ( δες εδώ). Το παρκινγκ είναι μικρό αλλά αν πας πρωί θα βρεις θέση για το αυτοκίνητο και το κυριότερο θα βρεις και θέση κάτω από την σκιά των δέντρων! Εδώ μπορείς να αράξεις με το βιβλίο σου και να απολαμβάνεις δροσερές βουτιές στα βαθιά κάθε τόσο, με θέα στο νησάκι Θηλιά αλλά και το Μεγανήσι που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

Desimi Lefkada

Φεύγοντας, μπορείς να πας και μέχρι το Γένι και να περπατήσεις το μονοπάτι που σε βγάζει στην Αγία Κυριακή, το εκκλησάκι που φαίνεται απέναντι από το Νυδρί (πολλοί νομίζουν ότι βρίσκεται σε νησάκι). Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Ντέρπφελντ, (το όνομά του θα το βρεις και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης) του αρχαιολόγου που έκανε ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Λευκάδας και υποστήριξε με πάθος τη θεωρία ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι το σημερινό νησί της Λευκάδας!

Lefkada Geni

  • Αφτέλι

Προχωρώντας νότια προς Βασιλική, πριν το Μαραντοχώρι θα βρείτε πινακίδα «Προς Αφτέλι» (δες εδώ). Το Αφτέλι βρίσκεται σε ένα μικρό κόλπο απέναντι από το νησάκι Αρκούδι. Τα διάφανα νερά σε συνδυασμό με το πράσινο, κάνουν την τοποθεσία παραδεισένια. Η παραλία έχει μια καντίνα και ομπρέλες. Και εδώ να έρθεις νωρίς αν θες να βρεις σκιά!

Afteli Lefkada

  • Αμμουσώ ή Αμμούσα

Μετά το Μαραντοχώρι, θα βρεις πινακίδα για Αμμουσώ ή Αμμούσα (δες εδώ). Με μεγάλο λευκό βότσαλο, ξέβαθα στη αρχή και βαθιά νερά στη συνέχεια, κατάλληλη για οικογένειες που θέλουν να τα συνδυάσουν. Τα τελευταία χρόνια η παραλία είναι οργανωμένη και ακριβώς από πίσω υπάρχει και ταβέρνα.

Ammouso Lefkada

  • Αγιοφύλλι

Στα νότια με θέα το Θιάκι, βρίσκεται μια από τις αγαπημένες μας παραλίες, το Αγιοφύλλι! Μικρός κόλπος με παγωμένα και βαθιά νερά, ότι πρέπει για να κολυμπήσεις. Πας είτε με καραβάκι από Βασιλική, είτε με τα πόδια από μονοπάτι αριστερά από το λιμάνι της Βασιλικής. Φτάνεις μέχρι ένα σημείο με το αυτοκίνητο και έπειτα ακολουθείς τον χωματόδρομο περπατώντας. Πάνω από την παραλία υπάρχει πια και parking, αλλά ο δρόμος δεν είναι ιδιαίτερα καλός για όλα τα αυτοκίνητα, αν έχεις 4Χ4 φτάνεις πιο εύκολα εκεί (δες εδώ). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και εδώ ομπρέλες που αλλοιώνουν ιδιαίτερα το φυσικό τοπίο αλλά δεν πάει να είναι από τις αγαπημένες μας.

  Agiofili Lefkada(2)

  • Κάστρο, πίσω από το κάστρο της Αγίας Μαύρας
  • Κρυονέρι ή Παραλία δίπλα στον Άη Γιάννη Αντζούση

Στα βόρεια, κοντά στη πόλη, δίπλα στην μεγάλη παραλία του Άη Γιάννη βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Γιάννη Αντζούση, από όπου έχει πάρει το όνομα η παραλία. Ο ναός μάλιστα, χτισμένος το 65 μ.Χ από τους Φράγκους, είναι σύμφωνα με ιστορικές πηγές το αρχαιότερο χριστιανικό μνημείο στην Λευκάδα (!!)

Μετά το εκκλησάκι, υπάρχει ένα μονοπάτι, αν το ακολουθήσεις θα σε βγάλει στον πιο κάτω μικρό κόλπο κάτω από ένα υπέροχο σπίτι. Διάφανα νερά για κολύμπι και στο βάθος η Ήπειρος και οι Παξοί. Βρες το εδώ. Άκου-δες αυτό.

Poli Lefkada

  • Καμίνια, η παραλία κάτω από τους Τσουκαλάδες!

Άλλη μια παραλία κοντά στην πόλη, με λίγο κόσμο κυρίως ντόπιους που απολαμβάνουν την ησυχία τους. Εδώ μπορείς να φτάσεις και κολυμπώντας από το Κρυονέρι!

Στα δυτικά τώρα..

  • Μύλος

Άλλη μια αγαπημένη! Ο Μύλος είναι μια μεγάλη και ήσυχη (λόγω πρόσβασης) παραλία στα δυτικά του νησιού, ανάμεσα στον γραφικό Άγιο Νικήτα και το πολύβουο Κάθισμα. Πας εκεί με καραβάκι από τον Άγιο Νικήτα ή περπατώντας από το μονοπάτι που ξεκινά εδώ. Εμείς όσες φορές έχουμε πάει το έχουμε κάνει περπατώντας, θες 20 λεπτά με μισή ώρα και έχει ανάβαση-κατάβαση . Η θέα όμως που θα αντικρίσεις μόλις φτάσεις στην κορυφή και η πρώτη βουτιά μετά την πεζοπορία, δεν μπορούν να συγκριθούν με την εύκολη προσέγγιση της παραλίας από τη θάλασσα. Φόρεσε καλύτερα αθλητικά παπούτσια. Η παραλία έχει βαθειά νερά, αφού είμαστε στα δυτικά και επομένως στο πέλαγος του Ιονίου, δεν θα βρεις καντίνα για νερό ή καφέ, οπότε εξοπλίσου κατάλληλα και εννοείται πάρε τα σκουπίδια φεύγοντας!

Milos LefkadaΆκου-δες αυτό!

Milos Lefkada (2)

  • Μεγάλη Πέτρα

Κάτω από το χωριό Καλαμίτσι (συνηθισμένη μας στάση για παγωτό μετά το μπάνιο), βρίσκονται μερικές παραλίες όχι τόσο γνωστές, από αυτές τις βαθιές που έχει η Λευκάδα στα δυτικά. Μεγάλη Πέτρα και Καβαλικευτά αριστερά Αβάλι και Γάιδαρος στα δεξιά. Η μεγάλη πέτρα μετά από ένα μικρό μονοπάτι σε καλωσορίζει σε ένα παραδεισένιο τοπίο. Όσο πιο αριστερά περπατάς τόσο πιο μοναχικά απολαμβάνεις το μπάνιο σου, ωσπού η παραλία γίνεται γυμνιστών.

  • Γάιδαρος ή η παραλία δίπλα στον Γάιδαρο

Έχοντας επισκεφτεί τις πρώτες, θέλαμε να εξερευνήσουμε και  τον Γάιδαρο, η οποία βρίσκεται στα  δεξιά μόλις κατέβεις από το ύψωμα του χωριού. Μπροστά στην καντίνα «Γάιδαρος», υπάρχει παραλία με μεγάλο βότσαλο.

Gaidaros Lefkada

Θέλοντας όμως να εξερευνήσουμε λίγο παραπάνω την περιοχή, περπατήσαμε ακόμα πιο δεξιά και βρεθήκαμε….στο παράδεισο; Μια παραλία τεράστια και ανέγγιχτη. Αν και Αύγουστος, δεν είχε παρά 2-3 άτομα, 1 σκηνή πιο μακριά και μια παρέα από σκάφος. Δεν ξέρουμε αν ο Γάιδαρος είναι μέχρι εκεί (γιατί ήταν αρκετή η απόσταση περπατώντας δίπλα στη θάλασσα από την καντίνα) ή είναι μια άλλη παραλία που το όνομα ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αυτό είναι το πιο παρθένο μέρος που έχουμε επισκεφτεί σε τούτο το αγαπημένος μας νησί!

Gaidaros 2 Lefkada

Μπορείς να φτάσεις και από το Κάθισμα, περπατώντας όλο αριστερά στην παραλία.

Gaidaros 3 lefkada

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Οι παραπάνω 4 παραλίες έχουν πρόβλημα στο parking και τα αυτοκίνητα μπορούν να «φρακάρουν» στο ανέβασμα ή στο κατέβασμα!! Όσο πιο νωρίς φτάσετε στις παραλίες, τόσο πιο καλή θέση θα βρείτε και τόσο πιο ήσυχοι μπορείτε να είστε για το παρκάρισμα σας.

Η Λευκάδα λοιπόν, δεν έχει μόνο το Πόρτο Κατσίκι (που βέβαια έχει τη χάρη του και όχι άδικα τόση φήμη!!) αλλά και άλλες παραλίες, για όλα τα γούστα. Στα ανατολικά πιο ήσυχες και φιλόξενες και στα δυτικά πιο πληθωρικές και βαθιές με το Ιόνιο να σε αγκαλιάζει. Ανυπομονούμε να βρεθούμε και πάλι σε λίγες μέρες σε μερικές από αυτές.

Καλές βουτιές!!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s