Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

στις

Μεσολόγγι. Τι σου έρχεται στο μυαλό;

Ιερή πόλη, Έξοδος, λιμνοθάλασσα, αυγοτάραχο, γαΐτες, αλάτι. Αλάτι, λευκός θησαυρός . Ολόκληροι λόφοι από αλάτι που φτάνουν έως και τα 15 μέτρα, απλώνονται στις εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου. Αρχικά η γνωστή ως Άσπρη Αλυκή (δίπλα στην παλαιά εθνική οδό Μεσολογγίου-Αιτωλικού) η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, ικανή να παράγει το 50-80% του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Έπειτα υπάρχει και η Μαύρη Αλυκή, στο νησί Τουρλίδα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Εκεί, μέσα στο εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, άνοιξε τις πύλες του το περασμένο φθινόπωρο το ολόφρεσκο Μουσείο Άλατος.

Εμείς είχαμε τη χαρά να το δούμε αρχικά εξωτερικά μια μέρα πριν ανοίξει, Κυριακή 30 Αυγούστου του 2020, όταν και βρεθήκαμε στο Μεσολόγγι για το Messolongi by locals Festival. Έπειτα το Σάββατο 22 Μάη, το 2ο Σαββατοκύριακο με ελεύθερη μετακίνηση, όταν προγραμματίσαμε την επίσκεψή μας εκεί για να συμπληρώσουμε στο παζλ το κομμάτι που έλειπε από το «σημερινό» Μεσολόγγι.

Τα κορίτσια που εργάζονται στο μουσείο μας υποδέχτηκαν με θέρμη και ευγένεια και η ξενάγηση για δύο ξεκίνησε. Μας μίλησαν για τους εμπνευστές και την ψυχή του μουσείου και πως το όραμα έγινε πραγματικότητα.

Πριν από λίγα χρόνια ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», που λειτουργεί στην πόλη από το 1999, ακολουθώντας μια ιδέα και ανάλογη έρευνα της Δέσποινας Κανελλή-Κορδόση διοργάνωσε, με την εικαστική συνδρομή του Βαγγέλη Ρόμπολα, έκθεση με τον τίτλο “Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός” η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες. Το πρωτόγνωρο, για μουσείο της περιφέρειας, αυτό γεγονός σε συνδυασμό με το ότι η «Διέξοδος» δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία αλλά κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού Μουσείου, αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος.

Έτσι, με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και των φίλων της, το ανακαίνισε και δημιούργησε το πρώτο Μουσείο ‘Άλατος στη χώρα.

Έπειτα μάθαμε για τις πηγές προέλευσης του αλατιού, είδαμε και είδη αλάτων σε διάφορα χρώματα από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια γνωρίσαμε και συνειδητοποιήσαμε σε πόσα πράγματα γύρω μας υπάρχει / χρειάζεται / χρησιμοποιείται το αλάτι και είναι πάνω από 14000 οι χρήσεις του.

Έπειτα μάθαμε για την επίδραση του αλατιού στην παγκόσμια και τοπική οικονομία, την άγνωστη ιστορία των Αλυκών αλλά και τα εκατοντάδες πουλιά που ενδημούν στον ευρύτερο χώρο των αλυκών και στη  λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Εκεί μάθαμε πως η Τουρλίδα από όπου πήρε το όνομα το νησί της λιμνοθάλασσας, είναι πουλί που ζει στην περιοχή!

Η επόμενη αίθουσα πολύ ενδιαφέρουσα, αφιερωμένη στη επίδραση  του αλατιού στα γράμματα, την τέχνη, την θρησκεία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό γενικότερα.

Ποιητές  υμνούν  το αλάτι, ζωγράφοι, χαράκτες και γλύπτες δημιουργούν έργα με αυτό και γι΄αυτό,  πόλεις και περιοχές του κόσμου “κρύβουν” το αλάτι στο όνομά τους. 

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζεται η μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται 1500 (!!) αλατιέρες, χειροποίητες και βιομηχανικές. 

Γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες, ασημένιες, πορσελάνινες, κεραμικές και από διάφορα ιδιαίτερα υλικά, προερχόμενες από όλο τον κόσμο,  παρουσιάζονται   με έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο.

Τέλος, στο πωλητήριο μπορείς να προμηθευτείς αλάτι Μεσολογγίου, την περίφημη και ξακουστή «αφρίνα» (για την οποία θα μάθεις στο μουσείο!), συλλεκτικές  αλλά και  σύγχρονες πρωτότυπες αλατιέρες, αλάτια απ΄όλο  τον κόσμο, έργα τέχνης από αλάτι και αναμνηστικά των αλυκών και του Μεσολογγίου. Εμείς εννοείται προμηθευτήκαμε αφρίνα και τα αλάτια μας «Φλώρος» για το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε και στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο, είδαμε τα «τηγάνια» από ψηλά, το ζυγιστήριο, τις γαΐτες και αγναντέψαμε το σπίτι μας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη βόρεια Πελοπόννησο. Φεύγοντας αφού γράψαμε στο βιβλίο επισκεπτών, αποχαιρετήσαμε τα κορίτσια που μας υποδέχτηκαν με την ευχή το μουσείο να είναι πάντα γεμάτο κόσμο και την υπόσχεση πως θα ξανάερθουμε μαζί με κόσμο!

Γενικές πληροφορίες:

Ωράριο: Τετάρτη με Κυριακή 11:00-18:00 Για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων απαιτείται προγραμματισμός μετά από τηλεφωνική συνεννόηση. Τηλ. 26310 25293

Είσοδος: Τιμή γενικής εισόδου 3 ευρώ. Άτομα άνω των 70 ετών και εκπαιδευτικοί  1,5 ευρώ.Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι 1 ευρώ. Δημότες Μεσολογγίου, μέλη «Διεξόδου», ΆμέΆ, δημοσιογράφοι, ξεναγοί – συνοδοί γκρουπ και παιδιά έως 6 ετών δωρεάν. (για τις εκπτώσεις είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας)

Σημείο στο χάρτη: εδώ.

«Μέσα από τον αφρό σου λιμνοθάλασσα, σαν κάτι αντάμα σκαλιστό και αγέρινο σαν κάτι που δούλεψε το χέρι του ποιητή να το καθάριο κρούσταλλο, να το χιονάτο αλάτι.» Κωστής Παλαμάς

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s